پلیمر پلی پروپیلن و کاربردهای گریدهای مختلف

پلی پروپیلن

امروزه پلی پروپیلن یکی از رایج ترین پلاستیک های تولید شده در جهان محسوب می شود. متریالی پلیمری که در کنار دیگر عناصر پلیمری نظیر: پلی اتیلن، فایبرگلاس، پی وی سی و متریال abs، کاربردهای بسیار ویژه ای را در صنعت از خود به یادگار گذاشته است. پلیمرهای پلی پروپیلن به دلیل دارا بودن ویژگیهای ماهیتی– فنی فراوان، نظرات زیادی را به خود جلب نموده‌اند. درحقیقت هر طراح صنعتی به دنبال متریالی خاص است که همزمان ویژگیهایی همچون: مقاومت ضربه ای، سبکی، انعطاف بالا، ارزان قیمت بودن، ضد اکسیداسیون، ماندگاری بالا و… را ارائه نماید.

نکته‌ی جالب توجه اینجاست که پلیمرهای «پلی پروپیلن» دارای تمامی ویژگی های فوق هستند. به‌همین دلیل است که شدیداَ در چند دهه‌ی اخیر و در زمینه‌ی تولیدات صنعتی، مورد توجه قرار گرفته‌اند. به تمامی این ویژگی های جذاب، مقاومت دمایی بالا را نیز اضافه نمایید. علاوه بر مخازن و لوله‌های pp، ساخت پکینگ برج خنک کننده نیز از همین جنس بسیار پرطرفدار است. بخصوص باتوجه به مقاومت گرمایی و طول عمر بیشتری که از خود ارائه می کنند.

پلی پروپیلن (PP) چیست؟

پلی پروپیلن چیست؟

پلی پروپیلن (PP) با فرمول شیمیایی (C3H6)n، یک ترموپلاستیک یا پلیمر افزودنی است که از ترکیب مونومر های پروپیلن ساخته شده است. مهمترین نمونه‌های کاربرد و استفاده از متریال پلی پروپیلن، معطوف به موارد مختلف زیر است:

  • بسته بندی محصولات مصرفی،
  • قطعات پلاستیکی برای صنایع مختلف خودروسازی
  • ساخت برخی اسباب بازی ها و ماکت های ماندگار
  • پکینگ برج خنک کننده
  • مخازن pp
  • لوله های صنعتی پلی پروپیلنی و…

استفاده می شود. پلی‌پروپیلنها در سطح مولکولی لغزنده است هستند. اما ضریب اصطکاک نسبتاً بالایی دارند. این ترموپلاستیک همچنین نسبت به سایر پلاستیک های رایج، چگالی پایینی دارد. بدین معنا که کاهش وزنشان برای تولید کنندگان و توزیع کنندگان قطعات پلی پروپیلنی، توسط دستگاه قالب گیری تزریقی به ارمغان می‌آید. بیاد داشته باشید که:

پلی پروپیلن در دمای اتاق در برابر حلال های آلی مانند چربی ها، مقاومت استثنایی دارد. ولی در دما های بالاتر در معرض اکسیداسیون قرار می گیرد. همچنین یکی دیگر از مزایای متریال پلی‌پروپیلن (PP) این است که می توان آن را به راحتی با سایر پلیمر ها، مانند پلی اتیلن کوپلیمریزه کرد.

به‌بیان ساده، کوپلیمریزه یعنی که اساساً به پلاستیک کامپوزیت تبدیل می شود. کوپلیمریزاسیون خواص مواد را به طور قابل توجهی تغییر می دهد و اجازه می دهد تا در کاربرد های مهندسی قوی تری نسبت به پلی پروپیلن مورد استفاده قرار گیرد.

پلی پروپیلن چه ویژگی هایی دارد؟

ویژگی‌های پلی پروپیلن

برخی از مهم ترین ویژگی ها و مزایای پلی پروپیلن عبارتند از:

  • مقاومت شیمیایی بالا:

بازها و اسید های رقیق شده به آسانی با پلی پروپیلن‌ها واکنش نشان نمی دهند. به‌همین علت است که از آن ها برای نگهداری چنین مایعاتی، مانند مواد تمیز کننده و… استفاده می‌شود.

  • خاصیت الاستیسیته و سختی:

متریالهای پلی پروپیلنی در محدوده خاصی با خاصیت الاستیسیته عمل می کنند. اما در مراحل اولیه، تغییر شکل پلاستیک را نیز تجربه می کنند. بنابراین به طور کلی یک ماده سخت در نظر گرفته خواهند شد.

  • چقرمگی:

چقرمگی یک اصطلاح مهندسی است که به عنوان توانایی یک ماده برای تغییر شکل بدون شکستن، تعریف می شود. (به صورت پلاستیکی، نه الاستیک)

  • حفظ ساختار مقاوم:

پلی پروپیلن پس از پیچ خوردگی و خم شدن زیاد، شکل خود را حفظ میکند. این خاصیت برای این ترموپلاستیک بسیار ارزشمند است.

  • عایق الکتریسیته:

این ماده مقاومت بسیار بالایی در برابر الکتریسیته دارد و برای قطعات الکترونیکی بسیار مفید است.

  • انتقال پذیری:

اگر چه پلی پروپیلن را میتوان به صورت شفاف ساخت. ولی معمولاً به صورت طبیعی، به رنگ مات تولید می شود. از این این ترموپلاستیک میتوان برای کاربرد هایی استفاده کرد که در آن ها، انتقال نور مهم است. همچنین برای ساختارهای تولیدی که در انها ارزش زیبایی پراهمیت است، شدیداَ کاربرد دارند. البته اگر انتقال پذیری بسیار بالا مورد نظر باشد، پلاستیکهایی مانند:

  • اکریلیک یا
  • پلی کربنات،

گزینه های بهتری هستند.

مزایای استفاده از پلی پروپیلن در ساخت مخازن

  • ماندگاری بالا:

طول عمر متریالهای پلی پروپیلن بسیار بالاست.

  • انعطاف و تحمل دمایی:

میزان تحمل دما و انعطاف در این ماده بسیار بالاتر است. بخصوص برای ساخت قطعات صنعتی حساس و عملیاتی، ماده پلی پروپیلن غالباَ به پی وی سی ترجیح داده میشود.

ویژگی هایی که در فوق ذکر شد، به این معنی است که پلی پروپیلنها در کاربرد های مختلفی استفاده و بهره وری می شوند.

نقطه ذوب پلی پروپیلن

ماده پلی پروپیلن به عنوان یک ماده ترموپلاستیک طبقه بندی می شود. درواقع چنین طبقه بندی به نحوه واکنش پلاستیک به گرما مربوط می شود. مواد ترموپلاستیک در نقطه ذوب خود به مایع تبدیل می شوند. (نقطه ذوب پلی پروپیلن تقریباً 130 درجه سانتی گراد (266 درجه فارنهایت) می باشد.)

یکی از ویژگی های مفید در مورد ترموپلاستیک ها این است که می توان آن ها را تا نقطه ذوب خود گرم کرد و سپس سرد نمود. حتی مجدداً بدون تخریب قابل توجه، امکان گرم نمودن دوباره آن ها وجود دارد. PP یا همان پلی‌پروپیلن‌ها، ماده ای بسیار انعطاف پذیر و نرم، با نقطه ذوب نسبتاً پایین هستند. ترموپلاستیک هایی مانند این مادهريال هنگامی که به نقطه ذوب می رسند به مایع تبدیل می شوند. خاصیتی که به آن ها اجازه می دهد به راحتی در دستگاه قالب گیری تزریقی مورد استفاده قرار گیرند؛ و سپس به آسانی بازیافت شوند.

دلایل استفاده بیش از حد از پلی‌پروپیلن (PP)

ماده پلی پروپیلن هم در مصارف خانگی و هم درمصارف صنعتی، دارای کاربردهای فراوانی است. خواص منحصر به فرد و توانایی آن برای انطباق با تکنیک های مختلف ساخت، این ماده را به عنوان یک ماده ارزشمند برای طیف گسترده ای از کاربرد ها متمایز می کند. یکی دیگر از ویژگی های ارزشمند، توانایی پلی پروپیلن برای عملکرد هم به عنوان یک ماده پلاستیکی و هم به عنوان یک الیاف است. چنانچه ماده ای به عنوان الیاف نیز در دسترس باشد، قابلیتهای گسترده ای را برای اضافه سازی به ترکیبات و قدرتمندسازی لایه های آن بدست می‌دهد.

توانایی منحصر به فرد پلی پروپیلنها برای تولید محصولات متنوع، از طریق روش های مختلف و کاربرد های متنوع، باعث شده است که جایگزین مواد و محصولات قدیمی، به ویژه در صنایع بسته بندی، الیاف و قالب گیری تزریقی شوند. امروزه شاهد رشد محصولات پلی پروپیلنی (پلی پروپیلن) در صنایع مختلف هستیم. بطوریکه از آن به عنوان یک ماده پلاستیکی اصلی در صنعت پلاستیک در سراسر جهان استفاده و بهره برداری می شود.

گریدهای پرکاربرد پلی پروپیلن

گریدهای پرکاربرد پلی پروپیلن
  • پلی پروپیلن هموپلیمر HP 552R: یک پلی پروپیلن هموپلیمر با جریان پذیری بالاست که برای تولید الیاف استیپل و CF و BCF مورد استفاده قرار می‌گیرد. مواد HP552R برای ذوب ریسی با سرعت متوسط و بالا کاربرد دارد.

پلی پروپیلن هموپلیمر با اینکه استحکام کششی و سختی بالاتری نسبت به پلی پروپیلن کوپلیمر دارد ولی نقطه ضعف اصلی آن مقاومت ضربه‌ای آن است. در واقع پلی پروپیلن هموپلیمر شکننده‌تر از پلی پروپیلن کوپلیمر است. همگن بودن، اکستروژن پایدار نیز از ویژگی آن است.

کاربرد مواد R552: پارچه‌های بافت، پوشک، کاربردهای بهداشتی پزشکی و دستمال مرطوب مناسب است. این گرید در ایران توسط پتروشیمی‌های جم، نوید زرشیمی، مارون و شازند اراک تولید می‌شود.

  • پلی پروپیلن هموپلیمر HP 510L: مواد 510L یک پلی پروپیلن هموپلیمر اکستروژن گرید با جریان پذیری متوسط است که جهت تولید تسمه و مونوفیلامنت و فیلم و ورق به کار می‌رود.

پلی پروپیلن هموپلیمر با اینکه استحکام کششی و سختی بالاتری نسبت به پلی پروپیلن کوپلیمر دارد ولی نقطه ضعف اصلی آن مقاومت ضربه‌ای آن است. پلی پروپیلن هموپلیمر به دلیل تبلور بالا و مقاومت ضربه‌ای پایین گزینه بسیار مناسبی برای کاربردهای نساجی و یا ورق‌ها و فیلم‌های نازک است. در این نوع کاربردها بیشتر به استحکام کششی نیاز است و ضعف مقاومت ضربه‌ای اهمیتی ندارد. خواص مکانیکی و جریان خوب از دیگر ویژگی آن می‌باشد.

کاربرد مواد 510L: طناب، انواع گونی، تسمه و… این گرید در ایران توسط پتروشیمی‌های جم، نوید زرشیمی، مارون و شازند اراک تولید می‌شود.

  • پلی پروپیلن هموپلیمر C30S: مواد C30S یک پلی پروپیلن هموپلیمر اکستروژن گرید با جریان پذیری متوسط است که جهت تولید تسمه و مونوفیلامنت و فیلم و ورق به کار می‌رود.

پلی پروپیلن هموپلیمر به دلیل تبلور بالا و مقاومت ضربه‌ای پایین گزینه بسیار مناسبی برای کاربردهای نساجی و یا ورق‌ها و فیلم‌های نازک است. در این نوع کاربردها بیشتر به استحکام کششی نیاز است و ضعف مقاومت ضربه‌ای اهمیتی ندارد. فیلم‌های کشش یافته از دو جهت و الیاف پروپیلن و انواع گونی و تسمه و… از جمله کاربردهای پلی پروپیلت هموپلیمر است. گرید در تماس با غذا، جریان پذیری خوب و فرآیند پذیری خوب نیز از دیگر ویژگی آن می‌باشد.

کاربرد مواد C30S: نخ فیلم، ورق. این گرید در ایران توسط پتروشیمی‌های مارون و جم تولید می‌شود.

  • پلی پروپیلن هموپلیمر Z30S: مواد Z30S یک پلی پروپیلن هموپلیمر با جریان پذیری بالاست که جهت تولید الیاف استیپل و CF و BCF مورد استفاده قرار می‌گیرد. این گرید جهت ذوب ریسی با سرعت متوسط و بالا کاربرد دارد.

پلی پروپیلن هموپلیمر با اینکه استحکام کششی و سختی بالاتری نسبت به پلی پروپیلن کوپلیمر دارد ولی نقطه ضعف اصلی آن مقاومت ضربه‌ای آن است. پلی پروپیلن هموپلیمر به دلیل تبلور بالا و مقاومت ضربه‌ای پایین گزینه بسیار مناسبی برای کاربرد‌های نساجی و یا ورق‌ها و فیلم‌های نازک است. همگن بودن، اکستروژن پایدار از دیگر ویژگی آن است.

کاربرد مواد Z30S: پارچه‌های بافت، پوشک، کاربردهای بهداشتی پزشکی و دستمال مرطوب مناسب است. این گرید در ایران توسط پتروشیمی‌های جم، مارون و شازند اراک تولید می‌شود.

  • پلی پروپیلن هموپلیمر CR380: یک پلی پروپیلن هموپلیمر است که بیشتر در نساجی به ویژه در تولید منسوجات بی‌بافت کاربرد دارد.

میزان جریان ذوب بالا با توزیع وزن مولکولی باریک از ویژگی‌های آن می‌باشد.

کاربرد مواد CR380: برای پارچه‌های غیربافته شده برای پوشک، کاربردهای بهداشتی، پزشکی، پارچه‌های محافظ برای کاربردهای کشاورزی، صنعتی و پزشکی مناسب است.

این گرید در ایران توسط پتروشیمی پلی ناز تولید می‌شود.

  • پلی پروپیلن هموپلیمر 1102XK: مواد 1102XK یک پلی پروپیلن هموپلیمر است که جهت تولید تسمه و الیاف صنعتی و فرش به کار می‌رود. اکستروژن پایدار، مقاومت بالا از ویژگی‌های آن است.

کاربرد مواد 1102XK: تولید تسمه و الیاف صنعتی و فرش. این گرید در ایران توسط پتروشیمی رجال تولید می‌شود.

سایر محصولات ناب ملل که به دلیل مشابه بودن در کاربرد می توانید به مطالعه آنها بپردازید

پلی پروپیلن چگونه ساخته می شود؟

پلی پروپیلن، مانند سایر پلاستیک ها، معمولاً با تقطیر سوخت های هیدروکربنی به گروه های سبک تری تبدیل می شود. البته برخی از آن ها با کاتالیزور های دیگر برای تولید پلاستیک (معمولاً از طریق پلیمریزاسیون) ترکیب می شوند. استفاده از شیوه پلیمریزاسیون نیز در صنعت بسیار رایج بوده و از سرعت انجام بالایی برخوردار است.

مشخصات فنی پلی پروپیلن

مشخصات فنی پلی پروپیلن

بمنظور استفاده صحیح از این متریال (PP) در صنعت، آگاهی از مشخصات فنی پلی پروپیلن الزامی می‌باشد. برخی از مهمترین خواص کمیتی این ماده عبارتست از:

  • دمای معمولی قالب تزریق: 32 الی 66 درجه سانتیگراد. (90 – 150 درجه فارنهایت)
  • دمای انحراف حرارتی (HDT): 100 درجه سانتیگراد (212 درجه فارنهایت) در 0.46 مگا پاسکال (66 PSI).
  • مقاومت کششی: 32 مگا پاسکال (4700 PSI)
  • استحکام خمشی: 41 مگا پاسکال (6000 PSI)
  • وزن مخصوص: 91
  • اندازه: 5 الی 2.0 درصد (0.015 – 0.02 اینچ)

نکته: حتماَ پیش از ساخت انواع تجهیزات از این جنس، علی الخصوص انواع مخزن پلی پروپیلن که بمنظور نگهداری حساس عناصر و سیالات اسیدی و شیمیایی تولید میشود، توجه به مشخصات فنی موردنظر الزامیست. (جهت تشخیص دما و غلظت قابل تحمل مخازن PP)

استفاده در دستگاه قالب گیری تزریقی

ماده پلی پروپیلن یک پلاستیک بسیار مفید برای استفاده در دستگاه قالب گیری تزریقی است و به طور معمول برای این منظور به صورت توپی شکل در دسترس می باشند. این متریال علیرغم ماهیت نیمه کریستالی خود، به راحتی قالب گیری می شود. ضمن اینکه به دلیل ویسکوزیته پایین، در دستگاه قالب گیری تزریقی بسیار خوب جریان می یابد.

خاصیتی که به طور قابل توجهی سرعت تولید را افزایش می دهد و می توانید قالب را با مواد به سرعت پر کنید. انقباض در پلی پروپیلن حدود 1 الی 2 درصد می باشد. گرچه می تواند بر اساس تعداد مختلفی از عوامل از جمله:

  • فشار نگهداری،
  • زمان نگهداری،
  • دمای ذوب،
  • ضخامت دیواره قالب،
  • دمای قالب و
  • درصد و نوع مواد افزودنی،

متفاوت باشد.

فواید پلی پروپیلن چیست؟

فواید پلی پروپیلن

  • به راحتی در دسترس است و نسبتاً ارزان قیمت است.
  • بعلت ماهیت نیمه کریستالی پلی پروپیلن، از استحکام خمشی بالایی برخوردار می باشد.
  • پلی پروپیلن دارای سطح نسبتاً لغزنده ای می باشد. عاملی که در برخی استفاده های صنعتی، میتواند شدیداَ کارا و مثمرثمر باشد.
  • پلیمر پلی پروپیلن در برابر جذب رطوبت، بسیار مقاوم عمل می کند.
  • مقاومت شیمیایی خوبی نسبت به طیف گسترده ای از بازها و اسید ها دارد.
  • پلی‌پروپیلن ها دارای مقاومت ضربه ای و تحمل دمایی خوبی می باشند.
  • انعطاف قابل توجه، یکی دیگر از ویژگیهای این ماده است.

همچنین در رابطه با دیگر مزایا و ویژگی های مثبت این ماده میتوان گفت که:

بطور کلی ساختار این متریال مقاوم و مستحکم است. ضمن اینکه پلی پروپیلنها یک عایق خوب الکتریکی است. ویژگی قابل توجه و عالی بازاری متریال PP، ارزان قیمت بودن آن است. بطوریکه ساخت انواع لوله پلی پروپیلن، مخازن، پکینگ، ترولی و… از جنس PP، با کمترین هزینه تولید همراه خواهد بود.

معایب پلی پروپیلن چیست؟

علاوه بر مزایای گسترده، این ماده همانند هر متریال دیگری، دارای معایبی نیز می باشد. اصلی‌ترین معایب مورد توجه برای پلی پروپیلن ها به شرح ذیل می‌باشد:

  • پلی پروپیلن ضریب انبساط حرارتی بالایی دارد که کاربرد های آن در دمای بالا را محدود می کند.
  • ماده‌ی پلی پروپیلنی در برابر تخریب اشعه ماوراء بنفش حساس است.
  • مقاومت ضعیفی در برابر حلال های کلردار و آروماتیک دارد.
  • رنگ آمیزی ماده PP دشوار است. زیرا خاصیت پیوند ضعیفی دارد.
  • پلی‌پروپیلن‌ها بسیار اشتعال پذیر هستند و شدیداَ مستعد اکسیداسیون می باشند. البته بسته به نحوه‌ی مجاورت با دیگر ماده ها، نوع ماده تماس گیرنده و شرایط محیطی، میزان اکسیداسیون در این ماده متفاوت می شود.

پلی پروپیلن علیرغم کاستی هایی که دارد، اما در مجموع ماده پلاستیکی فوق العاده ای محسوب می شود. درواقع این ماده پلاستیکی دارای ترکیبات منحصر به فردی است که در هیچ ماده دیگری پیدا نمی شود. شاید به همین دلیل است که آن را به یک انتخاب ایده آل برای بسیاری از پروژه ها تبدیل می کند.

ساخت تجهیزات پلی پروپیلنی با گروه صنعتی ناب ملل

ساخت لوله و اتصالات پلی پروپیلنی در ناب ملل

مجموعه معتبر و نامدار «ناب ملل» در پی سالهای تجربه‌ی کار با انواع متریلهای صنعتی، امروزه به دسته بندی گسترده ای از تجهیزات صنعتی با انواع متریالها دست یافته است. بطوریکه در طراحی و تولید انواع دستگاه ها و تجهیزات این شرکت، متریالهای متنوعی نظیر:

  • پلی پروپیلن
  • پلی اتیلن. (سپتیک تانک، منهول، لوله‌های پلی اتیلن و…)
  • کاروگیت یا پلی اتیلن دوجداره فاضلابی
  • محصولات بتنی
  • گالوانیزه
  • پی وی سی
  • فایبرگلاس و کامپوزیت
  • ABS
  • استنلس استیل
  • آلومینیوم
  • گالوانیزه
  • فولاد روکشدار
  • چدن

و ده ها متریال صنعتی دیگر منظور شده است.

پلی پروپیلن چیست؟

پلی پروپیلن یک ترموپلاست است که از پلیمریزاسیون پروپیلن بدست می آید و قابل بازیافت است. پلی پروپیلن اولین بار در اوایل دهه 1950 در مقیاس آزمایشگاهی تولید شد و سپس در اواخر این دهه به تولید تجاری رسید. از ابتدا برآورد می شد هزینه تولید پلی پروپیلن از پلی اتیلن PE کمتر است.

پلی پروپیلن در سه فرم isotactic , syndiotacti , atactic تولید می‌شود که به صورت عمده به فرم isotactic و با افزودن مقدار کمی از دیگر مونومرها (بیشتر پلی اتیلن) است. آنچه برای ما در این نوشته مهم است این است که امروزه از پلی پروپیلن در ساخت لوله‌های تکجداره و دوجداره فاضلابی بسیار استفاده می‌شود، لوله‌های دوجداره کاروگیت، اسپیرال و کورتیوب که توسط شرکت ناب ملل تولید میگردد می تواند از مواد اولیه پلی اتیلن و پلی پروپیلن تولید شود.

ناب ملل از همین لوله‌ها در ساخت مخزن پلی پروپیلن، سپتیک تانک و منهول ها استفاه می نماید که بدلیل مقاومت بالاتر در مقابل مواد شیمیایی و تحمل دمای بالاتر می توان گفت پلی پروپیلن در آینده جایگزین خوبی برای پلی اتیلن خواهد بود. لذا ذیلا ویژگیهای پلی پروپیلن را بیشتر تشریح خواهیم نمود.

کاربردهای پلی پروپیلن

مصرف عمده پلی پروپیلن به صورت عمده در شش دسته زیر می‌باشد:

  1. Injection Moulding (قالب تزریقی)
  2. Fibres (الیاف)
  3. Sheet/Film (فیلم و شیت)
  4. Blow Moulding (قالب بادی)
  5. Pipe (پایپ)
  6. Extrution Coating (روکش محافظ)
سازنده مخازن پلی پروپیلن

ذیلا به تشریح موارد بالا می پردازیم.

  1. Injection Moulding (قالب تزریقی)
    بیشترین کاربرد پلی پروپیلن در این دسته است که در تولید وسایل الکتریکی و الکترونیکی، سرپوش وکلاهک، اسباب بازی، چمدان، وسایل خانگی و صنایع بسته بندیو صنعت اتومبیل استفاده می‌شود.
  2. Fibres (الیاف)
    دومین کاربرد پلی پروپیلن در این دسته است که در تولید الیاف به کار رفته در پشت فرش و زیلو، به عنوان جایگزین در الیاف سیزال و کنف در موکت و نخهای گونی، الیاف non-woven، پارچه لباسهای عایق گرما و سرما.
  3. Sheet/Film (فیلم و شیت)
    این بخش از کاربرد پلی پروپیلن رشد قابل ملاحظه ای طی سالهای اخیر داشته است. صنایع بسته بندی شیرینی و شکلات، سیگار، فیلمهای گرافیک و چاپ، شیتهای بسته بندی مواد غذایی که با حرارت شکل می گیرند.
  4. Blow Moulding (قالب بادی)
    بطری و قوطی.
  5. Pipe (پایپ)
    لوله فاضلاب و اگو، سیم و کابل، مخزن ذخیره و حمل اسید سولفوریک، مخزن نگهداری اسید کلریدریک، مخزن ذخیره آب ژآول، مخزن نگهداری اسید نیتریک، مخزن ذخیره اسید فسفریک، مخازن نگهداری انواع اسیدها و مواد قلیایی، مخازن نگهداری انواع میعانات شیمیایی
  6. Extrution Coating (روکش محافظ)
    این بخش از مصرف پلی پروپیلن رفته رفته جایگزین کاربرد پلی اتیلن سبک LDPE می‌شود.

پلي پروپيلن (PP) از جمله پلاستيكهايي است كه كاربردهاي متنوعی در قطعات مختلف و نيز به عنوان الياف دارد. نقطه ذوب و دماي سرويس بالاتر آنها نسبت به دیگر پلیمرها باعث توسعه روز افزون كاربرد آنها در قطعات مختلف گرديده است. از طرف ديگر الياف آنها به جهت استحكام قابل قبول و جذب آب كم رقيب الياف نايلوني در بسياري از كاربردها از جمله برای فرش كردن اطراف استخرها و يا زمينهاي گلف مينياتوري ميباشد.

پلي پروپيلن يكي از پر مصرف ترين پلاستيك هاست و امروزه کاربرد فراوانی در صنایع مختلف دارد. با وجود آنكه به ازاي يك وزن معين، پلی پروپیلن كمي گرانتر از پلي اتیلن (PE) است. پلی پروپیلن پلیمری با دانسیته تقریبی 0.9 گرم بر سانتیمتر مکعب از پلیمریزه شدن مونومر پروپیلن به دست می آید. این ماده در برابر رطوبت، روغنها و حلالهای معمولی مقاوم بوده در دمای حدود 170 درجه سانتیگراد ذوب میگردد. این ماده غیر سمی و بی بو در هنگام سوختن همانند شمع به قطرات ذوب شده واکس مانند تبدیل شده و با شعله ای بدون دود و بویی کمی زننده میسوزد.

تلفیق خواصی چون سبکی، سختی، چقرمگی، مقاومت شیمیایی و جلای سطحی موجب تنوع محصولات تهیه شده از این ماده گردیده است. یکی از خواص مهم PP پایداری بالای آن در مقابل خم شدن در ضخامت کم است، فنرهای پلاستیکی که امکان تولید قطعات بسیار متنوع را ایجاد میکند. پلي پروپيلن در انواع زمينه‌ها مثلاً در صنعت اتومبيل در ساخت پانل درب‌ها، تزئينات داخلي، پروانه‌ها، كفپوش اتومبيل، جعبه باطري و… مصرف ميشود.

اغلب ني هاي نوشيدني از PP ساخته مي‌شود. بيشتر قطعات ساك و اسباب بازيها نيز از اين پليمر تهيه مي شوند. تقريباً 10 % توليد PP در ساخت فيلم مصرف ميشود كه در بسته بندي مواد غذايي كاربرد دارند. حدود 30% ديگر PP توليدي در ساخت تك رشته‌ها و الياف مصرف ميشود. الياف پلی پرپیلن در ساخت موکت، فرش، طناب، گوني و… استفاده ميشوند.

هر چند پلی پروپيلن به صورت هموپليمر مصرف خيلي زيادي دارد ولی كوپليمر پروپيلن با اتيلن نيز بازار رو به رشدی دارد. با افزايش اتيلن هنگام پليمريزاسيون پليمري با مدول كمتر و مقاومت به ضربه بيشتري بدست می آید. هر چه ميزان اتيلن بيشتر باشد اثرات فوق بارز تر خواهد بود.

محصولات پلی پروپیلن این شرکت را بر مبنای کاربردی میتوان به صورت زیر دسته بندی کرد:

  • کاربرد فاضلابی لوله‌ها و منهولها و مخازن و منبع دوجداره پلی پروپیلنی در خصوص فاضلابهای اسیدی
  • کاربردهای دفع زباله لوله و منهول پلی پروپیلنی دوجداره (Landfill)
  • کاربرد لوله‌ها و منهولهای پلی پروپیلنی دوجداره در انتقال آب
  • سایر کاربردهای صنعتی لوله‌ها و منهولهای پلی پروپیلنی دوجداره از جمله تولید مخزن اسید دوجداره پلی اتیلن
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *