سود پرک

سود پرک، سدیم هیدروکسید (به انگلیسی: Sodium hydroxide) یا کاستیک سودا (به انگلیسی: Caustic Soda) یا سود سوزآور با فرمول شیمیایی NaOH که ترکیب معدنی جامد با دمای ذوب 318 درجه سانتی‌گراد و چگالی 2.13 است. 

سود پرک ماده ای سفید رنگ و به صورت پرک یا پولک بوده که ماده اولیه مورد نیاز صنایع تولیدی داخل و خارج کشور می باشد.

هیدروکسید سدیم به شکل جامد که سود سوزآور نیز نامیده می شود، یک ترکیب شیمیایی غیر آلی است که متعلق به قوی ترین قلیا است. در حالت جامد، یک ماده سفید با ظاهر کریستالی (پوسته پوسته) است. دارای خاصیت رطوبت گیری است. کاملاً در آب حل می شود و تشکیل محلول قلیایی خورنده میدهد، که با انتشار مقدار قابل توجهی گرما همراه است.

سودپرک یا سدیم هیدرکسید

سود پرک در اصطلاح علمی، همان ماده شیمیایی سدیم هیدروکسید می باشد با فرمول شیمیایی NaOH و با نام تجاری کاستیک سودا میباشد، که با در کنار هم قرار گرفتن سه عنصر سدیم، اکسیژن و هیدروژن تشکیل شده است.

سود پرک در میان مصرف کنندگان خود دارای نامهای بسیاری از جمله: سود کاستیک، سود جامد، سود سوز آور،سدیم کاستیک، سدیم هیدروکسید می باشد.

 سود پرک یا کاستیک سودا از سود مایع پتروشیمی تولید می شود بدین ترتیب که سود مایع 50% طی فرآیند تولید بعد از تبخیر آب موجود در آن به روش ممبران، به سود پرک با خلوص 98-99% تبدیل می شود که مطابق با استانداردهای جهانی می باشد. سود پرک تولیدی پس از منتقل شدن به دستگاه‌های خنک کننده تبدیل به پولک سفید یا سود پرک جامد می شود.

هیدروکسید سدیم بویی ندارد. از کریستالهای سفید جامد ساخته شده است که رطوبت را از هوا جذب می کند. هیدروکسید سدیم سوزآور است. کارگرانی که با هیدروکسید سدیم در تماس هستند می توانند آسیب ببینند. میزان آسیب بستگی به میزان، مدت و فعالیت دارد. این می تواند چشم ها، پوست و غشای داخلی را بسوزاند و باعث ریزش موی موقت شود.

هیدروکسید سدیم برای تولید صابون، ابریشم، کاغذ، محصولات منفجر کننده، رنگها و فرآورده‌های نفتی استفاده می شود. همچنین می تواند در کارهایی مانند پردازش پارچه پنبه، تمیز کردن و پردازش فلزات، پوشش اکسید، آبکاری و استخراج الکترولیتی استفاده شود. اغلب در پاک کننده‌های تجاری و کوره‌های فر یافت می شود.

برخی از نمونه‌هایی از کارگرانی که در معرض خطر قرار گرفتن در معرض هیدروکسید سدیم قرار دارند شامل کسانی می شوند که:

  • استفاده از سفید کننده‌ها، پاک کننده‌های فر و پاک کننده‌های فاضلاب
  • کار در کارخانه‌های فرآوری مواد غذایی
  • کار در تصفیه خانه‌های عمومی
  • استفاده از هیدروکسید سدیم برای تهیه کاغذ، شیشه، مواد شوینده، صابون و سایر محصولات
  • استخراج آلومینا و تولید آلومینیوم

هیدروکسید سدیم، همچنین به عنوان چاشنی و سود سوزآور شناخته می شود، یک ترکیب معدنی با فرمول NaOH است. این ترکیب یونی جامد سفید رنگ است که از کاتیونهای سدیم Na+و آنیونهای هیدروکسید OH- تشکیل شده است.

هیدروکسید سدیم یک پایه سوزآور و قلیایی است که پروتئین ها را در دمای معمولی محیط تجزیه می کند و ممکن است باعث سوختگی شدید شیمیایی شود. بسیار محلول در آب است و به راحتی رطوبت و دی اکسید کربن را از هوا جذب می کند.

“هیدروکسید سدیم” موجود در بازار اغلب مونوهیدرات است و داده‌های منتشر شده ممکن است به جای ترکیب بدون آب به آن اشاره کنند.

هیدروکسید سدیم در بسیاری از صنایع در تولید خمیر و کاغذ، منسوجات، آب آشامیدنی، صابون و مواد شوینده و به عنوان پاک کننده فاضلاب استفاده می شود.

هیدروکسید سدیم می تواند چندین هیدرات (NaOH · nH2O) تشکیل دهد، که منجر به یک نمودار حلالیت پیچیده می شود که توسط SU Pickering در 1893 به تفصیل شرح داده شد. هیدراتهای شناخته شده و محدوده تقریبی دما و غلظت (درصد جرمی NaOH) اشباع شده آنها محلولهای آب عبارتند از:

ویژگیهای سود پرک

هیدروکسید سدیم جامد سفید و بی بو است. این یک عنصر رایج در وسایل تمیز کننده است و شاید مهمترین آن در مواد شیمیایی تمیز کننده فر و کوره باشد. هیدروکسید سدیم باعث سوختن پوست در تماس می شود و در صورت بلعیدن آسیب جبران ناپذیری را ایجاد می کند. با این حال، هیدروکسید سدیم از FDA تأیید شده است. برخی از کاربردهای سدیم هیدروکسید که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد شامل منسوجات، صابون و محصولات تمیز کننده، کاغذ، فرآوری آلومینیوم، نفت و تولید سفیدکننده است.

این ماده شیمیایی از طریق الکترولیز سنتز می شود که در آن تجزیه شیمیایی با عبور جریان الکتریکی از محلول سدیم کلرید (که معمولاً به آن نمک سفره می گویند) برای تولید هیدروکسید سدیم و گاز کلر حاصل می شود.

 سود پرک دارای ویژگیهای گوناگون و متنوعی می باشد که همین ویژکی ها باعث می شود این ماده بسیار پرکاربرد باشد. ویژگیهای گوناگون این ماده عبارتند از:

  1. چربی بر بسیار قوی
  2. خنثی کننده محیط های اسیدی
  3. تنظیم کننده PH

مصارف سود پرک

مصارف سود پرک

 کاستیک سودا یا همان سود پرک به دلیل ویژگی ها و خواصی که داراست در صنایع مختلف پر کاربرد می باشد. در ادامه مختصری از این صنایع را ذکر نموده ایم:

  1. در صنایع غذایی: صنعت شیر، کنسرو سازی، شیرین کردن زیتون، تصفیه آب، تولید شکلات، تولید کاکائو و کارامل، شستشوی سبزیجات و میوه‌ها، نوشابه سازی، تصفیه روغن، تولید قند و شکر.
  2. در صنایع فلزات و آبکاری: فلز، روی، آلومینیوم، گالوانیزه و آبکاری، شیشه.
  3. در صنایع دارو سازی
  4. در صنایع آرایشی بهداشتی
  5. در صنایع الکل سازی
  6. در صنعت باطریسازی و خنثی سازی اسید
  7. در صنایع کاشی و سرامیک
  8. در صنعت تولید شوینده‌ها و صابون
  9. در صنایع کاغذ سازی و کارتن سازی
  10. در صنعت تولید چربی گیر و جرم گیر
  11. در صنایع نساجی و چرم
  12. در صنایع رنگ رزی
  13. در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی
  14. در صنایع تولید مواد شیمیایی
  15. در صنایع ابریشم مصنوعی
  16. در آزمایشگاه‌ها برای تعیین غلظت اسیدها در آزمایش ها
  17. در صنعت تولید چسب
  18. در صنایع به عنوان ماده ضد عفونی کننده
  19. احیا لاستیک و…

 هیدروکسید سدیم برای تمیز کردن

هیدروکسید سدیم برای استفاده در تمیز کردن و توانایی آن در تبدیل چربی سخت و تجمع چربی – که به انسداد زهکشی نسبت داده می شود – به صابون محلول است. هیدروکسید سدیم به دلیل در دسترس بودن، مقرون به صرفه بودن، سهولت تشخیص و دفع در صنعت نظافت کاربرد زیادی دارد. هنگام استفاده به عنوان یک ماده پاک کننده، مصرف کنندگان باید احتیاط کنند، زیرا شناخته شده است که این ماده شیمیایی پوست انسان را می سوزاند و در صورت استنشاق یا بلعیدن باعث آسیب شدید داخلی می شود. هیدروکسید سدیم به ویژه اگر بخار آن اجازه نفوذ به چشم را داشته باشد، بسیار مضر است.

در مقیاس خرد، هیدروکسید سدیم با حذف پروتئین ها و اسیدهای نوکلئیک شناخته می شود در حالی که اکثر ویروسهایی را که با آنها تماس می گیرد غیرفعال می کند. این ماده شیمیایی همچنین مخمرها، قارچ ها و اندوتوکسین ها را از بین می برد. هیدروکسید سدیم به دلیل موثر بودن در از بین بردن میکروارگانیسم ها، معمولاً در صنعت پزشکی به عنوان یک جزء مهم بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد.

کاربردهای سود پرک

هیدروکسید سدیم برای مصارف دارویی

با توجه به این که هیدروکسید سدیم به عنوان یک ماده پاک کننده بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و برای انسان مضر است، استفاده همه جانبه از آن به عنوان یک جزء دارویی ممکن است شما را شگفت زده کند! هیدروکسید سدیم جزء مسکنهای رایج است، بخشی از پازل در ایجاد ضد انعقاد موثر است و در نسخه‌های نگهداری کلسترول استفاده می شود. برخی از نسخه‌های متداول از جمله سدیم هیدروکسید عبارتند از Aspir-Low آسپیرین، هیدروکلراید سیکلو بنزاپرین، دیکلوفناک سدیم و میسوپروستول، دیوالپروکس، دیدانوزین، اداربیکلر، نکسیوم و سوتن.

هیدروکسید سدیم در صنعت زیبایی

در غلظتهای کم (5%)، هیدروکسید سدیم معمولاً در محصولات زیبایی زیر یافت می شود”

  • اسپری مو
  • عطرها
  • صابون سازی
  • پودرهای پا
  • رنگ مو
  • آرایش
  • محصولات مراقبت از ناخن
  • شامپوها
  • محصولات اصلاح
  • دستگاه‌های تنفسی
  • روغنهای آفتابگیر
  • صاف کننده‌های شیمیایی مو

گنجاندن هیدروکسید سدیم در بسیاری از محصولات زیبایی به دلیل توانایی آن در تثبیت سطح pH نسبت داده می شود. گنجاندن هیدروکسید سدیم در محصولات مو محیط اسیدی کمتری را برای پوست سر و مو ایجاد می‌کند. اثر تسطیح هیدروکسید سدیم به تنظیم تأثیرات خارجی کمک می کند که ممکن است سطوح pH سالم را تغییر داده باشد. یک مثال رایج، مخلوط روغنهای باقیمانده روی دست است که پس از استفاده به محصول نرم کنده تبدیل می شوند.

مشاهده محصولی متفاوت در دسته بندی مواد شیمیایی قابل تامین توسط ناب ملل: آلومینا

خصوصیات سود پرک

این ماده جامدی بی بو، بلورین سفید و شفاف، غیر فرار و دارای خاصیت خورندگی بالاست که رطوبت هوا را به راحتی می تواند جذب کند و هنگامی که با آب حل شود یا با اسید خنثی می گردد گرمای قابل توجهی از خود تولید می نماید.

خصوصیات فیزیکی سود پرک 

خصوصیات فیزیکی سود پرک عبارت است از:

  • وزن مولکولی: 40.01 گرم در مول
  • نقطه ذوب: 12 درجه سانتی‌گراد
  • نقطه جوش: 140 درجه سانتی‌گراد
  • دانسیته نسبی: 1.53 (محلول 50%)، 2 در دمای 15.5 درجه سانتی‌گراد (محلول 70-73%)
  • حلالیت در آب: 109 گرم در 100 میلی‌لیتر در دمای 20 درجه سانتی‌گراد
  • فرمول شیمیایی: NaOH
  • بسیار محلول در آب، الکل، گلیسیرین و متینول می باشد.
  • برای تشکیل کربنات سدیم با دی اکسید کربن واکنش می دهد.
  • نوع باند: یونی

این ماده شیمیایی پر مصرف دارای قابلیتهای بالایی است که با توجه به کیفیت تولیدی می توان از آن استفاده کرد.

محصول پر فروش ناب ملل: دستگاه تصفیه آب صنعتی

ویژگیهای شیمیایی سود پرک

فروش عمده سود پرک

واکنش سود پرک با اسید

سود پرک با اسیدهای پروتون دار واکنش می دهد تا آب و نمک تولید کند. برای مثال وقتی این ماده شیمیایی با کلریدریک اسید واکنش دهد، سدیم کلرید تشکیل می شود:

(NaOH(aq) + HCl(aq) → NaCl(aq) + H2O(l

به طور کلی چنین واکنشهای خنثی با یک معادله یونی خالص ساده نشان داده می شوند:

(OH−(aq) + H+(aq) → H2O(l 

واکنش اکسید اسید

سود پرک همچنین با اکسید اسیدهایی مانند دی اکسید گوگرد واکنش نشان می دهد. این واکنش ها اغلب برای سایش گازهای اسیدی مضر (مثل So2 و H2s) که از سوختن زغال سنگ تولید می شوند، مورد استفاده قرار می گیرد و بدین ترتیب از انتشار این گاز ها در اتمسفر جلوگیری می کند.

نکات ایمنی کار با سود پرک

بنابر اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده برای مواد سمی و ثبت بیماریها، قرار گرفتن در معرض سدیم هیدروکسید به دلیل جامد بودن و خوردگی آن می تواند باعث تحریک پوست و چشم شود. کارگران در تأسیساتی که هیدروکسید سدیم در آن تولید یا استفاده می شود باید دستورالعملهای ایمنی محصول را رعایت کنند.

اداره ایمنی و بهداشت شغلی ایالات متحده (OSHA) دستورالعمل ها و محدودیتهای مجاز مواجهه را برای کارگران در صنایع و تاسیساتی که از مواد هیدروکسید سدیم استفاده می کنند، در وب سایت OSHA تعیین کرده است.

م موسسه ملی ایمنی و بهداشت شغلی اطلاعات ایمنی کلی در مورد حمل و نقل هیدروکسید سدیم، از جمله راهنمای بسته بندی و ذخیره سازی، نشت، دفع و بسته بندی و برچسب گذاری برای کارگران را ارائه می دهد.

سازمان غذا و دارو (FDA) هیدروکسید سدیم را به عنوان افزودنی غذایی در سطوح کمتر از 1 درصد مجاز می کند

شرح اقدامات کمکهای اولیه

  • توصیه کلی: قربانیان را از منطقه خطر خارج کنید بدون این که ایمنی خود را به خطر بیندازید. لباسهای آلوده (از جمله لباس زیر و کفش) را فوراً خارج کنید.
  • در صورت استنشاق: مصدومان را به هوای تازه ببرید. اگر بیمار در تنفس مشکل دارد، اکسیژن تجویز کنید، بیمار را آرام و گرم نگه دارید. فوراً با پزشک تماس بگیرید.
  • در صورت تماس با پوست: پس از تماس با پوست، بلافاصله با مقدار زیادی آب بشویید. بانداژ محافظ استریل بزنید ؛ با پزشک عمومی مشورت کنید
  • در صورت تماس چشمی: چشم ها را باز نگه دارید و ترجیحا با آب ولرم برای مدت زمان کافی (حداقل 10 دقیقه) شستشو دهید. با چشم پزشک تماس بگیرید.
  • در صورت بلع: در صورت بلع، دهان را با آب بشویید (فقط در صورت هوشیاری فرد). بیمار را به استفراغ وادار نکنید، انجام فوری توصیه پزشکی لازم است.

نقد و بررسی‌ها

هنوز بررسی‌ای ثبت نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “سود پرک”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به مشاوره خرید دارید؟

کارشناسان فروش ما همه روزه آماده پاسخ به سوالات تخصصی شما هستند.